Vargmassakern

Vi står på samma mark som vargen

Publicerad på Newsmill; 2010-01-03

Den 2 januari inleddes den första vargjakten på 45 år. Nästan 11 000 personer har anmält sig till jakten. Den nya lagen säger att det bara ska få finnas 210 vargar i landet, enligt officiell statistik finns det i dag cirka 250 stycken. Kl 14:00 i eftermiddags var redan 16 vargar skjutna.

Jag blev faktisk förvånad över hur få vargdjur det överhuvudtaget fanns i Sverige i nuläget. Och att sen vi tillåter en massaker av de få som finns kvar är för mig ett otroligt dåraktigt beslut med brist på både insikt och perspektiv i ett aktuellt nuläge på vår jord.

Jag undrar: Vilka är dessa nästan 11 000 som ger sig ut med ett begär att faktiskt döda? I samma stund skärps vapenlagen i vårt grannland Finland efter en mycket tragisk händelse i Esbo. Med jämna mellanrum trillar det in liknande händelser världen över.

Att det skulle finnas behov att jaga djur och som i sin tur då skulle summera tillåtelse, är för mig lika logiskt som att det finns behov att ta droger eller låta barn dricka alkohol för att stilla sina känslor. Jakt är i dagsläget helt enkelt bara ett verktyg för att få utlopp för något en enstaka individ har behov för. Vi är sedan många år övergödda och skulle det råkas på ett djur som av någon anledning stör eller agerar sjukt finns det resurser att ta hand om den specifika situationen. Precis som att vi kan omhänderta människor som kan vålla sin omgivning skada. I den inkluderas tydligen inte vargen…

Att vi människor ger oss själva rätten till att använda djur och natur i helt själviska syften är precis det som fått vår jord, våra hem och faktiskt vår egen existens att hamna i den klimatkris vi faktiskt står inför. Om vi ska komma till rätta med vår natur och lämna kvar ett hållbart hem för våra barn och barnbarn måste vi ändra attityd. Sluta försöka förändra naturen, låta den få vara fri, växa och leva i dess naturliga riktningar. Sluta slå oss för bröstet, ta steget ner från täppan och inse att vi är en del av kretsloppet. Inte äger det. Vi står på samma mark som vargen. Riv barriärer och främja för varandra, inte starta nya krig. Vargen aldrig utgjort något hot mot naturen, det har där emot vi. Vargen har just bara varit, varg.

Leave a Reply