Hjärta – smärta

När man talar om neuropatisk smärta, till exempel långvarig smärta är det ofta smärtminnet som är drabbat. Det som händer är att musklerna runt området som är skadat vänjer sig vid att krampa och dra ihop sig då man närmar sig en rörelse som hotar den gamla skadan. Vanliga symtom man talar om här är domningar, stickningar, svaghet, överkänslighet och kramper. Studier har också visat att långvarig smärta kan leda till förhöjda cortisolnivåer vilket också leder till stress.

Till mestadel har vi behandlat den här typen av sjukdomar som påverkar somatosensoriska systemet med olika typer av läkemedel som smärtstillande (ofta med opiater), antiinflammatoriska och även antidepressiva. Lyckligtvis har man tagit fram nya behandligsmetoder sista åren som inte bara tar bort symtomet på smärtan utan som istället behandlar orsaken. Bland annat KBT, massage, träning och akupunktur. pastillas piojos ivexterm Med andra ord vet vi också idag att man kan lura hjärnan genom att till exempel sätta igång träning som aktiverar muskler och i sin tur hjärnan, på ett sätt den inte är van med och därigenom förändra smärt- och muskelminnet.

Till nyheten:

Man har nu forskat på det vi kallar brustna hjärtan. Området i hjärnan som aktiveras när vi drabbas av olika typer av hjärtesorg är somatosensoriska systemet, det system som rör vår känsel som ett av våra fem sinnen. Som hjälper oss att urskilja varm från kallt, vibrationer till tryck, kittlande till smärtsamt. Alltså precis desamma system som är kopplat till den neuropatiska smärtan… Även symtom och följdskador tycks vara rörande överens. ivermectin bolus (vet) Jag är nu mycket nyfiken vilka typer av behandling denna forskning kan tänkas leda oss fram till inom bägge områden. ivermectina para wue se usa Eller ska man säga samma?

Referens:
Krossa, E. et al. Social rejection shares somatosensory representations with physical pain. PNAS early edition, 28 march, 2011. DOI: 10.1073/pnas.1102693108

 

1 Comment

  1. Det brustna är något vi måste lära oss att leva med, eftersom det läker sakta i tystnaden. Ingen forskning kan få fram hur en sorg vrids till liv.

Leave a Reply